31.12.2025, Середа, 21:49
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Як розрахувати кількість рекуператорів у приміщенні?
oivanova74Дата: Понеділок, 26.05.2025, 17:37 | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: Пользователи
Репутація: 0
Статус: Offline
Щоб забезпечити комфортний мікроклімат у приміщенні та зберегти енергоефективність, важливо правильно розрахувати кількість рекуператорів. Ці пристрої забезпечують приплив свіжого повітря та одночасно зменшують тепловтрати, тому їхня кількість має відповідати об’єму та призначенню кімнати. Я, наприклад, встановлював рекуператор у власній квартирі, тож із власного досвіду знаю, наскільки важливо підійти до цього питання з розрахунками, а не навмання.

Основою для розрахунку є об’єм повітря, який необхідно оновлювати щогодини. Він визначається, виходячи з площі приміщення, висоти стелі та нормативів повітрообміну. Наприклад, для житлових кімнат зазвичай береться норма від 30 до 60 кубометрів повітря на годину на одну людину. У ванних кімнатах, кухнях або офісах ці показники будуть значно вищими. Я особисто спочатку недооцінив об’єм повітря, що циркулює в кухні, і лише після консультації з фахівцем підібрав правильний варіант.

Важливо також враховувати продуктивність конкретної моделі рекуператора — кожен пристрій має свій максимум, який вказується в технічних характеристиках: https://pik.net.ua/2025....itnykiv . Щоб система працювала ефективно, необхідно, щоб сукупна продуктивність усіх встановлених рекуператорів покривала потребу приміщення. Якщо ж площа велика або приміщень декілька, можуть знадобитися кілька пристроїв у різних зонах.

Крім цього, слід брати до уваги планування, наявність міжкімнатних перегородок, особливості вентиляції та навіть звички мешканців. У моєму випадку я змушений був встановити окремі рекуператори в спальні та вітальні, оскільки одна система не забезпечувала достатній обмін повітря у всіх кімнатах.

Отже, правильний розрахунок кількості рекуператорів — це поєднання точних технічних даних та реального уявлення про умови експлуатації. Це дозволяє не лише підтримувати свіже повітря, а й економити на опаленні взимку.

• Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: