01.01.2026, Четвер, 01:34
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Відмінність між звичайною та рекуперативною вентиляцією
oivanova74Дата: Вівторок, 24.06.2025, 13:28 | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: Пользователи
Репутація: 0
Статус: Offline
Звичайна вентиляція та рекуперативна система — це два підходи до забезпечення повітрообміну в приміщеннях, які мають суттєві відмінності як за принципом роботи, так і за ефективністю. У традиційній системі повітря виводиться назовні разом із усім накопиченим теплом, а на його місце надходить холодне свіже повітря з вулиці, яке потребує додаткового нагрівання: https://galychyna.if.ua/analyti....-venkon . Це часто веде до зайвих витрат енергії, особливо в холодну пору року. Такий підхід зручний у простих приміщеннях, де енергоефективність не є пріоритетом, але у довгостроковій перспективі він не забезпечує оптимального комфорту та економії.

На відміну від цього, рекуперативна вентиляція не просто замінює повітря, а ще й утилізує тепло з відпрацьованого повітря. Через спеціальний теплообмінник теплова енергія переноситься до свіжого повітря, що подається всередину. Завдяки цьому значна частина теплової енергії залишається в приміщенні, а не втрачається. У своєму домі я встановив систему з рекуперацією і з першого ж місяця помітив зниження витрат на опалення, при цьому повітря стало свіжішим, а температура — стабільнішою.

Також мене приємно здивувало, що рекуперація позитивно вплинула на мікроклімат. Раніше часто з’являвся конденсат на вікнах, а в деяких кімнатах відчувалася задуха. Після монтажу рекуператора ці проблеми зникли. Це ще раз доводить, що ефективна вентиляція — це не просто свіже повітря, а ціла система підтримки комфорту в будинку.

Вибір між звичайною та рекуперативною вентиляцією — це рішення, яке впливає як на енергоспоживання, так і на якість життя. Особисто я більше не уявляю свого будинку без системи з рекуперацією, адже вона поєднує екологічність, економічність і комфорт.

• Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: