dimon161987dim | Дата: П`ятниця, 01.08.2025, 14:33 | Повідомлення # 1 |
 Лейтенант
Група: Пользователи
Статус: Offline
| Бойлер об'ємом 80 літрів – одне з найпопулярніших рішень для забезпечення гарячої води в квартирах та приватних будинках. Його обирають за оптимальне співвідношення об’єму до потреб середньостатистичної родини. Але перед покупкою або встановленням багато хто замислюється: скільки ж електроенергії він реально споживає?
У середньому потужність бойлера на 80 літрів становить від 1,5 до 2,5 кВт. Якщо розглядати типову ситуацію, коли вода нагрівається з температури 15 до 60 градусів, то на це потрібно приблизно 2–2,5 години безперервної роботи. За цей час споживання електроенергії складатиме близько 3–5 кВт·год. У перерахунку на гривні це може бути від 10 до 20 грн за одне повне нагрівання, в залежності від тарифу на електроенергію.
Але важливо враховувати, що бойлер не працює постійно на повну потужність. Після досягнення заданої температури він лише підтримує її, періодично вмикаючись. Це значно знижує загальне добове споживання. З власного досвіду можу сказати, що за день при помірному використанні гарячої води наш бойлер витрачає в середньому 2–3 кВт·год.
Також впливає теплоізоляція резервуару. Якщо бойлер якісно ізольований, то він довше зберігає тепло, і, відповідно, рідше вмикається https://vchaspik.ua/ua....enshyty . У моєму випадку я спеціально обирав модель із товстим шаром пінополіуретану – різниця у споживанні стала помітною.
Час нагріву також залежить від температури води на вході. Влітку вона тепліша, тож енергії витрачається менше. Взимку, відповідно, більше. І ще один момент – якщо користувачі вдома постійно відкривають кран з гарячою водою, бойлер вмикається частіше.
Тож точне споживання залежить від багатьох факторів – кількості користувачів, режиму експлуатації, встановленої температури, сезону. Проте в середньому варто орієнтуватися на 60–90 кВт·год на місяць. Для більшої економії я рекомендую встановлювати таймер або смарт-реле, щоб бойлер працював у нічні години, коли тариф нижчий. Це справді допомагає зменшити рахунки.
|
|
| |